Над 408 млн. лв. от  Плана за възстановяване и устойчивост

...
Над 408 млн. лв. от  Плана за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

Над 408 млн. лв. по ПВУ са достъпни за саниране на държавни сгради във всички общини

Над 408 млн. лева от  Плана за възобновяване и резистентност към този момент са налични за саниране на публични здания във всички 265 общини на страната. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството.

Министерството на районното развиване и благоустройството започва набирането на оферти за осъществяване на вложения по процедурата посредством асортимент „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на обществен сграден фонд за административно обслужване, просвета и спорт “. В уеб страницата на ведомството са оповестени Насоките и документите за кандидатстване. Очаква се с наличното финансиране да бъдат актуализирани повече от 600 обекта - административни здания, здания за просвета и изкуство и здания за спорт, държавна или общинска благосъстоятелност . Ресурсът е авансово разпределен, като общините са групирани в три групи, съгласно размера. Допустими претенденти за даване на средства по процедурата могат да бъдат о бщински и регионални администрации, както и министерства или различен обществен орган, притежател на съответната обществена постройка (централни и териториални администрации).

Крайният период за кандидатстване по процедурата е 28.04.2023 година  

Конкретните цели на процедурата са възстановяване на енергийните характерности на държавни и общински здания, които би трябвало да доближат клас на енергопотребление „ В “ след използване на енергоспестяващи  мерки при обществени здания като се изключи здания - културни полезности,  включени в обсега на Закона за културното завещание. Изискване на Насоките за кандидатстване е всяка постройка да реализира най-малко 30% икономисване на първична сила.
Бюджетът на програмата е разпределен по типове здания , като максимален % от него (70%) е очакван за  административни здания, а по 15% са средствата за здания за публично обслужване в региона на културата и изкуството и тези за спорт. Недопустими са спортни и детски площадки, физкултурни салони, учебна спортна база и хижи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР